VÄLKOMMEN TILL BLOGGEN

FÅ INSPIRATION INOM PRODUKTREKLAM

Andra inlägg

22 december - julbordet runt om i världen

Idag tar vi oss en titt runt om i världen och fokuserar på vad som står på matbordet under julen. Vi hittar både tippade och otippade influenser länder och världsdelar emellan. 

Östeuropa

(områdena kring Polen, Litauen och Ukraina)
I dessa områden har man många ritualer som man följer. Ett exempel på det är att man på julafton äter tolv stycken vegetariska rätter och fastar perioden innan julen. I många slaviska kulturer är detta en tid då man hedrar sina döda vilket man visar genom att ställa ut mat åt dem.

 

ryssland

Ryssland

Liksom ovan länder finns det en tradition att man serverar vegetariska rätter istället för kött på julbordet. Om man lever efter den ryska ortodoxa traditionen äter man enligt tradition en gröt som heter Kutya, tillverkad av t ex vete och innehåller vallmofrön, honung etc.

 

Tjeckien

En klassisk traditionsenlig julmiddag i Tjeckien består av friterad karp och potatissallad. Annars finns det en fascination för dekorering av kakor, dels för att äta men också för att hänga i granen.

 

Storbritannien & Irland 

Julmiddagen serveras på eftermiddagen och består av ugnstekt kalkon, gås eller anka. Den kan serveras med ugnstekta potatisar och ångade eller kokta grönsaker. Bli inte förvånad om det till detta blir den populära tranbärssåsen och sedan plockas det fram ”Christmas puddig” till efterrätt.

 

usa

USA

Det amerikanska julbordet är väldigt influerat av det brittiska julbordet. I centrum står kalkonen eller rostbiffen och till det serveras oftast majs och gröna böna. När det kommer till efterrätten är det lite blandat, men de vanligaste amerikanska desserterna är marsipan, sockerkaka, panettone, äpplepaj och morotskaka. Visste ni också att i övre mellanvästern finns det influenser från den skandinaviska julmaten där man till exempel äter ”lutefisk”.

 

france

Frankrike

I Frankrike och många andra fransktalande länder anordnar man révellion, en mycket utdragen middag, dagen före julafton och dagen före nyårsafton. Vanliga rätter då är gås, gåslever, rökt lax, musslor, hummer, ugnsrostad anka eller kalkon. Till efterrätt äter man julkakan ”La Buche de noel” (julstubbe).

 

peru

Sydamerika

I Peru, som får exemplifiera det sydamerikanska julbordet, äter man kalkon stoppad med biff och jordnötter, dekorerad med färska körsbär och ananas. Kalkonen serveras med ugnsrostad potatis och äppelsås. Till efterrätt äter peruanerna russin, mandlar, marsipan och gärna en kopp varm choklad.

 

Källa: http://www.nyttigt.eu/den-mest-populara-maten-pa-julbordet-i-olika-delar-av-varlden/

Vill du veta mer?
Ring 08-50 162 100 eller fyll i nedan så kontaktar vid dig.